AMINO ACIDS COMPOSITION AND BIOLOGICAL VALUE OF PROTEINOF VEGETABLE BEANS ON USING FERTILIZERS
Keywords:
vegetable beans, amino acids, protein, biological value, productivity, mineral fertilizers, phytostimofosAbstract
The article presents the results of research of the influence of fertilizers on the seeds yield, content of limited and essential amino acids, content and composition of protein of vegetable beans (Vicia faba L. var. major Harz) on sod-podzolic loamy sandy soil.
Application of mineral fertilizers increased seed yield of vegetable beans Belorusskiye cultivar by 1.01—1.43 tha–1 yield with the best record 10.61 tha–1 and crude protein 19.7% in options with N50P40K90.
The content of essential amino acids in the protein of seeds of vegetable beans corresponded to the recommended standards of Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization (FAO/WHO).
Table 2. Ref.: 15 titles.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Вестник БарГУ Серия "Биологические науки. Сельскохозяйственные науки"
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial» («Атрибуция — Некоммерческое использование») 4.0 Всемирная.
Авторы сохраняют за собой право заключать определенные договорные соглашения, касающиеся неисключительного распространения опубликованной версии работы (например, размещать ее в институциональном репозитории, публикация в книге) со ссылкой на ее первоначальную публикацию в этом журнале.