FATTY ACID COMPOSITION OF OIL OF MAIZE ENDOSPERMAL MUTANTSIN CONNECTION WITH SEED LONGEVITY IN STORAGE
Keywords:
maize; endospermal mutants; seeds; longevity; fatty acid composition; accelerated agingAbstract
In a model experiment with accelerated aging of seeds of maize endospermal mutants, a positive connection was established between the indicators of maize seed longevity and the mass fraction of linoleic acid (r = 0.48—0.76); negative relationship with mass fractions of oleic (unsaturated) and stearic (saturated) acids (r = –0.36 to –0.74).
Fig. 2. Table 1. Ref.: 9 titles.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Вестник БарГУ Серия "Биологические науки. Сельскохозяйственные науки"
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial» («Атрибуция — Некоммерческое использование») 4.0 Всемирная.
Авторы сохраняют за собой право заключать определенные договорные соглашения, касающиеся неисключительного распространения опубликованной версии работы (например, размещать ее в институциональном репозитории, публикация в книге) со ссылкой на ее первоначальную публикацию в этом журнале.