PROTEIN AND MINERAL CONTENTS IN THE GRAINOF SOME UNDERUTILIZED TETRAPLOID WHEATS
Keywords:
grain quality; protein content; micronutrients; T. persicum var. rubiginozum; T. timopheevii; T. durum var. falcatomelanopusAbstract
The grain quality of underutilized wheat species Triticum persicum Vav. var. rubiginozum, Triticum timopheevii
(ZHUK.) Zhuk и Triticum durum Desf. var. falcatomelanopus Jakubz. & Filat., has been studied. T. persicum var.
rubiginozum and T. timopheevii are high-protein wheats (17.6 % и 17.4 % respectively), and the high protein content
is rather stable in these species, therefore, they can be used in emmer breeding as sources of high protein content.
T. persicum var. rubiginozum and T. timopheevii are high-protein wheats, and high protein content is rather stable in
these species, therefore, they can be used in emmer breeding as sources of high protein content. T. persicum var.
rubiginozum, T. timopheevii and T. durum var. falcatomelanopus are noticeable for high iron and zinc contents.
Table 2. Ref.: 20 titles.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Вестник БарГУ Серия "Биологические науки. Сельскохозяйственные науки"
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial» («Атрибуция — Некоммерческое использование») 4.0 Всемирная.
Авторы сохраняют за собой право заключать определенные договорные соглашения, касающиеся неисключительного распространения опубликованной версии работы (например, размещать ее в институциональном репозитории, публикация в книге) со ссылкой на ее первоначальную публикацию в этом журнале.